Referanse: Sandvik, H. (2004) Dyrenes stamtre. Del 1: Hva er et stamtre? Naturen (Bergen), 128, 289–302.

Sammendrag: Biologer har i lang tid vært interessert i å rekonstruere slektskapsforholdene mellom arter, eller, for å si det på en annen måte, rekonstruere livets stamtre. I en artikkelserie på fire deler har jeg tatt for meg den største biten av «livets tre», dyrenes stamtre, og forteller hva biologer per i dag har funnet ut om slektskapsforholdene oss og våre medskapninger imellom. Men før vi kan begynne, må jeg stille et spørsmål som kanskje kan virke litt for selvfølgelig til at man tenker stort over det: Hva er i det hele tatt et stamtre?
    De fleste vil nok ha en viss følelse av hva som ligger i ordet. Ikke minst vil mange tenke på familiestamtrær. Hvis det er noe slikt man har i bakhodet når man tenker på dyrenes stamtre, har man egentlig et relativt korrekt bilde. Dessverre tenker mange ikke på et familiestamtre når de tegner evolusjonære stamtrær, men på et tre av typen eiketre. Selv om dette godt kan være den mest estetiske måten å fremstille et stamtre på, har den flere svakheter og feil. I seks punkter vil jeg forklare hvordan eiketre-fremstillingen avviker fra den måten evolusjon i realiteten foregår på.

Hele artikkelen: © 2004 Universitetsforlaget. Hvis du samtykker i opphavsrettens bestemmelser og i å ta eventuelle utskrifter på resirkulert papir, kan du laste ned artikkelen her (som pdf-fil, 0,8 MB; forutsetter Acrobat Reader).

 

[back / tilbake]