Hvorfor resirkulert papir?

 

 

Hvorfor skal mine artikler bare skrives ut på resirkulert papir?
Fordi mine artikler ikke skal bidra til sløsing av naturressurser (noe andre artikler for så vidt heller ikke burde).

 

Hva er resirkulert papir?
Resirkulert papir er fremstilt
–   med en høy andel returfiber fra innsamlet papiravfall (dvs. mindre rovdrift på skog),
–   uten bleking (derav den estetiske lysegrå fargen),
–   i et lukket system (dvs. mindre forurenset vann),
–   med lavt energiforbruk.
Mer info finner du i her (eller på engelsk eller tysk).

 

Hva er problemet med annet papir?
I papirforretninger blir man ofte møtt med et uforstående blikk når man spør etter resirkulert papir, eller får til og med høre noe à la «alt papir er miljøvennlig». Men dette er altså feil av flere grunner (hvorav vi skal la ligge én, nemlig at «miljøvennlighet» er et grads- og ikke et enten/eller-spørsmål):
–   Er det så galt å bruke trær til papir? Nei, ikke i seg selv; tre er en fornybar ressurs, og man vil heller aldri kunne dekke hele papirbehovet kun ved resirkulering (bl.a. fordi papir kun kan resirkuleres et begrenset antall ganger). Problemet er at det heller ikke fins nok skog til å dekke hele papirbehovet. Dagens papirbehov er allerede for stort (tendens: økende) til å dekkes med trevirke fra bærekraftig skogbruk. Mye av papiret kommer derfor fra rovdrift.
–   Konvensjonell papir må blekes for å bli så hvitt som vi er blitt vant til at papir skal være. Heldigvis er klorbleking så godt som avskaffet per i dag (pga. de høyst giftige utslippene). Men også klorfri bleking krever både energi og kjemikalier – mindre enn før, men mer enn nødvendig.
–   Behovet for rent vann og utslipp av organiske avfallsstoffer er mer enn det tidobbelte ved fremstilling av konvensjonelt papir sammenlignet med resirkulert papir.
–   Energiforbruket er omtrent dobbelt så høyt ved fremstilling av konvensjonelt papir som av resirkulert papir.

 

Er ikke svanemerket papir bra?
Jo da, men spørsmålet er om det er bra nok. Konvensjonelt (hvitt) papir med svanemerket er i hvert fall bedre enn konvensjonelt papir uten svanemerket. Men resirkulert papir med svanemerket er enda bedre enn konvensjonelt papir med svanemerket. Heldigvis har svanemerkets kriterier blitt strengere i det siste (se her), men fortsatt gjelder det jeg sa over: Hvitt papir med svanemerke trenger mer skog, energi og vann og slipper ut større mengder kjemikalier enn resirkulert papir. (I andre land får forresten kun resirkulert papir miljømerking!)

 

Hva hvis du ikke har resirkulert papir for hånden?
–   Gå til butikken & kjøp resirkulert papir!
–   Hvis butikken ikke har det: Spør hvorfor! Be dem om å bestille det for deg!
–   Alternativt kan du bestille alt av miljøvennlige alternativer i papir og kontorting hos Hippopotamus.
–   Hvis du er i stort tidspress og ikke kan vente på at butikken har fått inn resirkulert papir: Bruk ubrukte baksider til utskrifter!
–   Hvis du er i enda større tidspress og ikke har begynt å samle på ubrukte baksider: Skriv i det minste ut tosidig!
–   (For viderekomne: Det sistnevnte gjelder selvfølgelig også for resirkulert papir.)

 

Det skulle da bare mangle...
...å bruke resirkulert papir...
–   når man først bruker ressurser på avfallssortering! Jeg har fortsatt til gode å bli forklart hva som er vitsen med å samle inn returpapir, hvis så dette råstoffet ikke etterpå skal brukes til noe fornuftig. (Innsamling av returpapir har nordmenn etterhvert – og med noen års forsinkelse i forhold til land vi liker å sammenligne oss med – blitt ganske flinke til, men ikke til å etterspørre selve resultatet av [og hele poenget med] innsamlingen!!!)
–   gitt at det i andre land brukes som en selvfølge av både bedrifter og offentlige etater til både intern & ekstern bruk! Noen av eksemplene jeg kjenner til, er banker, departementer og EU-direktorater.
–   når det er mer lesevennlig! Den skarpe kontrast som hvitt papir gir, er nemlig trettende for øynene.
–   til dopapir! (Selv om – eller rettere sagt: spesielt fordi – det her er snakk om såkalt «downcycling» og ikke om recycling. Papiret har m.a.o. vært i bruk før, men kommer ikke i bruk igjen etterpå...)